Kroner og broer

Find din Curaeos klinik her

Hvad er en krone?

Hvis din tand er knækket, eller på anden måde er så svækket, at en tandfyldning ikke længere er en mulighed, kan vi behandle med en krone, som vi sætter oven på den naturlige tandkrone. Vi restaurerer altså den svækkede tand med en krone, så tanden gøres stærkere, og risikoen for at miste den nedsættes. En krone er lavet i meget holdbart materiale og ligner en naturlig tandkrone.

Hvornår skal jeg have en krone?

Der kan være mange årsager til, at en tandkrone kan være en god løsning. Overordnet kan man sige, at når en tand er svækket, kan man i de fleste tilfælde styrke tanden med en krone.

For eksempel kan en rodbehandlet tand have behov for en krone. En rodbehandlet tand vil nemlig være mere skrøbelig end en rask tand og er dermed i større risiko for at knække. En rodbehandlet kindtand bør altid forsynes med en krone, fordi kindtænder dagligt belastes ekstra meget, når du tygger. En krone kan styrke den rodbehandlede tand og dermed nedsætte risikoen for, at den knækker.

En krone kan også være en god løsning, hvis du har en gammel sølvfyldning, der har behov for udskiftning på grund af, at den er blevet svag. I nogle tilfælde kan sølvfyldningen være skyld i, at tanden knækker. I disse tilfælde er det naturligvis bedst at få lavet en krone, inden skaden er sket.

Hvilken krone er bedst?

Der findes forskellige typer af kroner, og det er vigtigt, at du får den rette, så du hverken føler dig hæmmet funktionelt eller kosmetisk. Der er fordele og ulemper ved de forskellige typer alt efter hvor i munden, de indsættes. Fælles for dem alle er, at de laves i et laboratorium og produceres i meget stærke materialer.

Fuldkeramisk krone: Den nyeste og mest moderne løsning. Består som regel af glaskeramik og giver mulighed for meget flotte og stærke kroner.

MK-krone: Består af metal og keramik – deraf navnet MK-krone. Ydersiden består af porcelæn, så den ligner en naturlig tand.

Guldkrone: Lavet af ren guld. Den kan bruges overalt i munden, men af kosmetiske årsager placeres guldkroner oftest kun i den bagerste del af munden.

Er du i tvivl om, hvad der vil være den bedste løsning for dig, er du altid velkommen til at kontakte os og høre mere om de forskellige løsninger.

Find din Curaeos klinik her

Hvad er en bro?

En tandbro kan bruges til at erstatte en eller flere mistede tænder. En bro i for eksempel tre led består af tre sammenhængende kroner, hvor de to yderste cementeres ned over nabotænderne på hver side af den mistede tand og fungerer som bropiller. I midten sidder den nye svævende tand, som erstatter den mistede tand.

Broen laves, så den ligner dine naturlige tænder, og da broen sættes fast på dine naturlige tandsubstanser, vil du hurtigt vænne dig til den.

En bro vil typisk være i ren metal, ren keramik eller en kombination.

Vi vil i næsten alle tilfælde gennemføre både den forudgående undersøgelse samt behandlingen uden smerter. Efter behandlingen vil du dog kunne opleve en smule ømhed i regionen.

Hvornår er en bro en god løsning?

En bro kan være den rette løsning, hvis et implantat ikke er muligt, eller hvis nabotænderne er nedslidte og derfor vil have gavn af at blive forbedret med en bro. Det er dog en forudsætning, at der er tænder, som kan bære broen, på begge sider af det tandløse område. Broen behøver dog ikke sidde på naturlige tænder. Den kan også sidde på implantater.

Er du i tvivl om, hvordan du vil have erstattet en eller flere mistede tænder, er du altid velkommen til at kontakte os og høre mere om de forskellige muligheder. Hos Curaeos har vi stor erfaring med erstatning af mistede tænder, og vi kan rådgive dig om løsningerne.

BEHANDLINGER