Fjernelse af visdomstand

Visdomstænder fjernes ofte, hvis de ikke sidder hensigtsmæssigt. Det kan være, at der ikke er nok plads til tanden i tandsættet, og den generer nabotænderne. Det kan i nogle tilfælde give infektion og smerte, og der vil være forhøjet risiko for huller. I disse tilfælde er det vores anbefaling at fjerne visdomstanden.

I andre tilfælde vil der være fint plads til visdomstanden, og du vil ikke have gener. Dog er det vigtigt, at der også er nok plads til, at du kan holde tanden samt nabotænderne rene, så der ikke opstår infektioner eller huller. Det kan være hensigtsmæssigt at få taget et røntgenbillede for at kunne se præcist, hvordan tanden sidder. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du opsøger os, så vi kan undersøge, hvad der vil være den bedste løsning for dig.

Find din Curaeos klinik her

Hvordan fjerner man en visdomstand?

Man kan fjerne en visdomstand ved en helt almindelig tandudtrækning eller ved et mindre operationelt indgreb. Uanset om vi opererer eller trækker tanden ud, bliver du lokalbedøvet, så du får en smertefri behandling.

Såfremt vi laver et operationelt indgreb, vil vi forsigtigt lægge et snit og skubbe tandkødet til side, så vi kan komme ned til kæbebenet. Herefter fjerner vi visdomstanden. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne knogle omkring tanden, så den kan løsnes. Det kan også være nødvendigt at dele tanden op, hvis den sidder uhensigtsmæssigt eller har rødder, der sidder hver sin vej. Når visdomstanden er fjernet, lukker vi såret med et par sting. Operationen foregår naturligvis under steril opdækning.

Hvad skal der ske, efter tanden er fjernet?

Det er helt normalt, at området hvor visdomstanden har siddet er ømt og hæver en smule. Det vil du mærke, når bedøvelsen er aftaget. Du kan eventuelt mindske hævelsen ved at lægge en ispose eller et koldt og fugtigt håndklæde på kinden der, hvor tanden er fjernet. Det kan også hjælpe at sutte på en isterning.

Hævelse og ømhed vil som oftest være værst de første 48 timer og derefter aftage. Du må gerne tage smertestillende medicin såsom ibuprofen (Ipren) eller paracetamol (Panodil). Hvis hævelsen fortsætter i mere end to dage efter visdomstanden er fjernet, anbefaler vi, at du kontakter os.

Nogle oplever også, at der kan forekomme misfarvning på huden eller slimhinden i området på grund af blodansamling. Det er ligeledes normalt og forsvinder som regel efter tre til fire dage.

Den første dag kan du opleve, at der siver lidt blod fra såret. Det er helt normalt. Men hvis du oplever en kraftigere blødning, kan du stoppe blødningen ved at lægge et kompres af gaze på stedet, hvor tanden er fjernet. Bid sammen om gazen i cirka 30 min. Hvis blødningen ikke standser, skal du kontakte os.

Hvis såret er blevet syet sammen, skal trådene tages ud af tandlægen efter fem til seks dage.

Gode råd:

  • Såret skal have ro til at hele. Du skal derfor undgå fysisk aktivitet i de første par dage. Derudover skal du undgå at røre såret hverken med fingrene, tungen eller tandbørsten.
  • Vær forsigtig, når du børster tænder. Den første uge skal du ikke børste tænder i området, hvor visdomstanden sad. Du skal også undgå mundskylning de første 24 timer, efter visdomstanden er fjernet. Efter 24 timer anbefaler vi, at du forsigtigt skyller munden med lunkent vand eller klorhexidin, da det kan nedsætte risikoen for infektion.
  • Kold, blød eller flydende kost vil være det bedste, du kan indtage de første 24 timer efter operationen. Undgå altså varm mad. Herudover skal du undgå at tygge i den side, hvor visdomstanden sad.
  • Du skal undgå at suge i såret, og derfor anbefaler vi, at du ikke bruger sugerør, når du drikker de første dage, efter vi har fjernet tanden.
  • Du skal undgå rygning, da rygning vil forsinke heling af såret.
  • Du skal undgå alkohol de første 24 timer, da det øger blodtilførslen til såret og vil forhøje risikoen for efterblødninger, som vil forsinke helingsprocessen.

I sjældne tilfælde kan der opstå betændelse i såret. Det vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Betændelsestilstanden vil kræve efterbehandling, og hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter os.

Gør det ondt?

Vi har forståelse for, at du kan være bekymret over at skulle have fjernet en visdomstand. Hos Curaeos får du en tryg behandling, og vi tilbyder smertefri behandling. Hvis du har tandlægeskræk anbefaler vi, at du fortæller os det inden, så vi har mulighed for at være ekstra opmærksomme og sætte ekstra tid af til behandlingen. Læs mere om tandlægeskræk her.

BEHANDLINGER