Huller i tænderne er desværre noget, som mange oplever på det ene eller på det andet tidspunkt i deres liv. 

Fordi de helt små huller kan være svære at se og føle, er det vigtigt at vide, hvordan man bedst forebygger huller i tænderne, hvordan de opstår, og hvordan man behandler det, hvis uheldet er ude.

 

Hvordan opstår huller i tænderne?

Huller i tænderne opstår, når bakteriebelægningerne på tænderne omdanner sukker fra føde til syre, der nedbryder tandsubstansen. Det er ganske naturligt, at der i løbet af dagen opstår bakteriebelægninger (plak) på tænderne. Hvis disse ikke jævnligt fjernes, er der risiko for, at de kan bryde igennem tandemaljen og lave hul i tanden.

Derfor kan man med rette sige, at huller i tænderne opstår på baggrund af mangelfuld mundhygiejne. Hvis man sørger for at børste tænder grundigt to gange dagligt, bør man fjerne det meste af plakken på tænderne. Dermed nedsættes risikoen for huller i tænderne ganske betragteligt.

 

Hvordan føles et hul i tanden?

Det, der kan være ganske tricky og besværligt, er, at huller i tænderne kan være svære at mærke. For der er faktisk ikke nogen direkte sammenhæng mellem størrelsen på hullet i tanden, og hvor ondt det gør. Det er selvfølgelig en smule uheldigt, da det ganske givet gør, at mange ikke går til tandlægen i retmæssig tid, da de ikke mærker noget til det.

Hvis man har et hul i tanden, vil smerterne ofte opstå, når man spiser noget sødt eller syrligt, eller noget meget varmt eller koldt.

 

Hvordan ser et hul i tanden ud?

Et hul i tanden kan se meget forskelligt ud, alt efter hvor fremskredent det er. Det kan eksempelvis vise sig som mørkere områder ovenpå tændernes tyggeflader eller som små hvide områder på tænderne langs med tandkødet.

Til at starte med vil hullet ikke kunne ses med det blotte øje, men hvis det får lov til at udvikle sig, vil det med tiden kunne ses.

 

Hvordan undgår man huller i tænderne?

Den mest effektive måde til at undgå huller i tænderne er ved at have en god mundhygiejne. Det er nemlig den bedste metode til at fjerne det plak på tænderne, som er en af de primære årsager til, at hullerne opstår.

Udover grundig tandbørstning to gange dagligt bør du også overveje at få en god tandtrådsrutine. Tandtråd er nemlig rigtig effektivt til at fjerne de bakterier, der gemmer sig mellem tænderne, og som tandbørsten kan have svært ved at få fat på.

Hvis man ofte får huller i tænderne, bør man dog også kigge på sin kost. Her kan man justere på sit indtag af sukkerholdige varer, ligesom man bør undgå fødevarer, der nemt sætter sig fast i tænder, som f.eks. chips.

 

Sådan behandler vi huller i tænderne

Små og begyndende huller i tænderne kan faktisk lukke sig selv ved hjælp af den kalk, som er i spyttet. En forudsætning er dog, at mundhygiejnen bliver optimal, og at indtagelsen af sukker og slik nedsættes.

Er hullet så stort, at tandlægen skønner, at der må en tandfyldning til, vil den ødelagte tand blive repareret med en plastfyldning. Vi anbefaler altid, at de jævnlige tandeftersyn overholdes, så vi har mulighed for at opdage eventuelle tandsygdomme, inden de udvikler sig.

 

Kompetent behandling af huller i tænderne i hele landet

Hos Colosseum Danmark har vi 30 klinikker fordelt over hele landet, hvorfor du altid kan finde kompetent behandling af huller i tænderne inden for rækkevidde. Du kan se præcis, hvor i landet vi befinder os lige her.

Hvis du vil se, hvad vores tidligere patienter siger om os, kan du kigge på vores Trustpilot, hvor vi har over 200 anmeldelser.

Disse klinikker tilbyder denne behandling